Alueteemat

ALUETEEMA #1

Toimiva perusterveydenhuolto lähipalveluna

Painopiste päivystyksestä terveyskeskuksiin 

Nykyinen järjestelmä, jossa terveysasemien aukiolo on 8-16 aiheuttaa päivystysten ruuhkautumisen. Normaali odotusaika Jorvissa on 5-8 h, mikä on potilaalle kohtuuton ja hyvinvointialueelle kallis.


Terveysasemien aukioloaikoja on laajennettava iltoihin ja viikonloppuihin, ja takaisinsoiton on tapahduttava saman päivän aikana. Tämä vaatii lisää yleislääkäriresursseja.


Tunnen kokemuksesta Hollannin esimerkin, missä terveyskeskukset on auki arki-iltaisin ja viikonloppuisin. Omalääkärimalli toimii hyvin 15 miljoonan asukkaan maassa, koska painopiste on perusterveydenhuollossa.

***.

Omalääkärimalli mahdollistaa

digitaaliset palvelut

Omalääkärimallin keskeisenä etuna on hoitosuhteen jatkuvuus. Kun lääkäri ja hoitaja tuntevat potilaansa, tämän luottamus lisääntyy. Tämä mahdollistaa sairauksien varhaisen tunnistamisen tai kroonisten sairauksien pahenemisen.


Mallilla päästään parempiin hoitotuloksiin ja ehkäistään komplikaatioita. Malli vähentää tarvetta päivystyksiin ja sairaalahoitoon. Hyvinvointi alue säästää lopulta kustannuksia ja hoitotulokset paranevat.

***

Omalääkärimalli edellyttää lisää yleislääkäreitä

Omalääkärimallin onnistunut toteutus edellyttää panostuksia perusterveydenhuoltoon. Keskiössä tulisi olla omahoitaja- ja omalääkäripari. Suurin haaste on yleislääkärien riittävyys, mahdollisten yrittäjälääkärien yhdistäminen  terveyskeskustoimintaan sekä hoitajien työkuorman hallinta.


Jotta yleislääkärien lisääminen onnistuu, yksi keino olisi yrittäjälääkärit eli kokeneet yleislääketieteeseen erikoistuneet lääkärit toimivat ammatinharjoittajina. Se tuo joustavuutta ja itsenäisyyttä heidän työhönsä. Tämä edellyttää kuitenkin tiivistä yhteistyötä omahoitajien ja terveyskeskuksen henkilöstön kanssa. 

***

ALUETEEMA #2

Avohoitoon moniammatilliset lääkäritiimit

Avohoitoon moniammatilliset lääkäritiimit

Avohoidossa hoidetaan kroonisesti sairastuneita; autoimmuuni-, mielenterveys-, päihdepotilaita. Suomessa työkyvyttömyyseläkkeellä on noin 25 000 alle 35-vuotiasta. 

 

Nämä potilaat kokevat usein olevansa taakka yhteiskunnalle.  Potilaalle on yleensä osoitettu hoitaja-lääkäripari, esimerkiksi diabetespotilaalla on diabeteshoitaja-lääkäri, mielenterveyspotilaalla hoitaja-psykiatri. Lääkärit vaihtuvat jopa muutaman kuukauden välein johtuen tehtävien kierrosta.


Aitoon moniammatilliseen tiimiin pitäisi koota eri alojen lääkäreitä, jotka tarkastelevat potilasta kokonaisuutena.

***

Paremmat tulokset tukevat potilaiden työkykyä, ja jopa parantumista.

Aidosti moniammatillisessa lääkäritiimissä eri palvelut toimisivat yhtenä kokonaisuutena erillisten osien sijaan. Tiimi täydentäisi toistensa osaamista, kun yhteistyö olisi tiivistä.


Tiimin tavoitteena olisi suunnitelmallinen työkyvyn tukeminen, asiakkaan työllistyminen ja jopa parantuminen. Uskon, että saisimme moniammattillisen hoidon kautta suurimman osan sairauseläkkeen potilaista takaisin työelämään ja merkitykselliseen elämään. 

***

Potilaan aidosti kokonaisvaltainen hoitaminen  

Aidosti kokonaisvaltainen hoito mahdollistaisi sairauksien todellisten syiden ja ratkaisujen löytämisen pelkkien oireiden lievittämisen sijaan. Maailmalla on osoitettu, että moniammatilliset lääkäritiimit tuottavat kliinisesti parempia tuloksia kuin yksin toimivat ammattilaiset.


Tiimiin voisi kuulua potilaan sairauden mukaan esimerkiksi neurologi, endokrinologi, ravitsemusterapeutti, psykologi, terapeutti, fysioterapeutti, farmasisti tai muu sairauteen liittyvä asiantuntija.


Valitettavasti moniammatillista työskentelytapaa ei opeteta nykyisessä lääketieteen koulutuksessa.

***

unsplash